2013. február 19., kedd

Végre újra szárnyra kapunk... (agility)

A következőkben szeretnék beszámolni a február 16-án, azaz múlt szombaton tartott kutyás- és agility-bemutató sikeréről, melynek kiemelt meghívottjai és aktív résztvevői voltunk.
Két kutyás szervezetnek vagyunk itt tagjai, az egyik a PDAA (Philippine Dog Athletic Association), és a D.O.G.S. (Dog On Guard Society), akiknek közös székhelye a Gensan melletti Polomolok-ban van, ide szoktunk edzeni is járni, ha megunjuk az otthoni kis pályánkat :-) ...illetve szerencsére egyre rendszeresebben szerveznek találkozókat, programokat, ezek keretében történtek a következő események is...

Polomolok település arról híres, hogy itt van a Dole cég székhelye (lásd: ananászkonzerven pl.), és így az egész települést véget nem érő ananászültetvények veszik körül, nagyjából tehát ebből él. A településhez tartozik egy külön kis Dole-világ, ami teljesen különbözik a filippínó környezettől, inkább egy elszeparált, jól igazgatott amerikai lakónegyednek tűnik elsőre. Olyan, mint egy külön kis város, erdőkkel, parkokkal, iskolával, vendégházakkal, étteremmel, uszodával és golfpályával, mely kimondottan az itt dolgozó külföldi menedzsereknek és családjaiknak épült, a '60-as években.

Most szombaton kezdődött náluk a "Tudományos hét", melynek keretében családi napot tartottak - ezen alkalomból kérték fel a csapatunkat, hogy tartson kutyás-sportos-tréningezős bemutatót. Szóval erre voltunk mi hivatalosak! :-)


A környék Polomolok mellett
Széles, poros földutak hálózata és ananász, ameddig csak a szem ellát - így lehet eljutni Dole-városba

Soha nem jártam még ilyen helyen! Annyira más volt, mint a város pár kilométerrel arrébb, annyira ide nem illő és mégis egy kellemes meglepetés! Ahogy áthaladsz a kapun, mintha egy mesevilágba érkeznél, ahol zöld a fű (nyírt gyep!) és a banánpálmák helyett ősfás parkok fogadnak, egyik oldalon rendezett kertek és nagy, amerikai típusú házak, a másikon modern iskolaépületek játszótérrel, sportpályákkal és önfeledten rohangáló gyerekekkel. A golfpályán, az étteremben és a parkokban a lehető legpihentetőbb környezet fogad, semmi helyi tuc-tuc és karaoke gép, és akárhogy is kerestem, még egy eldobott zsebkendőt sem találtam sehol, nemhogy szemétkupacokat.


Tökéletes világ - a golfpálya...
... és a kilátás innen: a Mount Matutum ködös csúcsa

Be kell hogy valljam, hogy a poros, örökké zajos, feszülten és kissé nyomorúságosan lüktető helyi városhangulathoz képest ez maga volt a Paradicsom, egy szanatórium az európai szívemnek, ami - talán szokatlansága és "oda nem illősége" miatt - egy kicsit azért szürrealisztikusnak tűnt... mint egy élő "díszlet", hogy ne látszódjon, ami a színfalak mögött van. 
Viszont ez volt az első hely, ahol a Maki szabadon rohangálhatott, nézelődhetett a parkokban, velünk jöhetett mindenhová, és senki nem ütődött meg azon, hogy egy kutya van velünk. Nagyon élveztük!:-)

Persze hogy itt is lehet botot találni! :-)

Na de lássuk, miért is mentünk oda! A polomolok-i pályáról átszállították az agility-akadályokat, melyekkel berendeztünk egy szép kis zöldterületet az iskola területén, itt kapott helyet a bemutató, mely rövid tréningezős alapokból, agility- és frizbi-bemutatóból és néhány kutyás trükk műsorából állt. Volt egy-két kis beszéd is, ami persze senkit nem érdekelt, a trükkök és a mozgalmas események viszont igen, úgyhogy volt biztatás, tapsvihar és egy rakás izgatott gyerek.

Néhány kép az eseményekről:

Mekkora fák! Rég láttunk ilyeneket!
A Maki annyira izgatott volt amikor megérkeztünk, hogy le kellett mozgatni egy kicsit
A legszebbek :-)
Hát ez vajon milyen kutya lehet? :-)

Először tehát kicsit gyakoroltunk a pályán, beszélgettünk a csapattársakkal meg az érdeklődőkkel, majd elkezdődött a bemutatkozás, felvonultunk a kutyákkal, kicsit beszélt a csapat alapítója, meg az állatorvos csapattársunk (aki mellesleg a 10 éves törpeschnauzerével nagyon szépen agilityzik), utána - mivel kicsit elaludt a közönség - kimentünk a Makival néhány trükköt bemutatni, ami nagyon tetszett a gyerekeknek, ezért még néhányan követték a példánkat a csapatból. 

Itt már a Süniék gyakorolnak a pályán - később nagyon szép kört futottak
Na azért én sem akartam kimaradni
Az agility-bemutatón 4-5 kutya szerepelt, ebből a Maki kétszer, egyszer a Sünnel (annyira ügyesek!! látszik hogy edzenek), egyszer velem, persze nem rohanhatok már a pályán, de legalább bemutattuk a távolról irányítás sikerességét :-)


Sorakozó!

Azután rögtön a frizbi-bemutató következett, kitalálhatjátok ki volt a főszereplő, szegény Maki alig vett levegőt a programok között, szinte egymásnak adtuk a Sünivel. (De azért nagyon büszkék voltunk ám!!:-) )



Ez már a frizbi, még van bennük szusz!
Pár dobás a közönség felé is - imádták hogy olyan közel fut a Maki amikor elkapja a korongot (itt a kutyás sportok nagyon nagy dolgok, nincsenek úgy benne a köztudatban mint otthon)
Ők voltak az esemény sztárjai!! :-)

Az esemény végén - ahogy a csapat megkért - mondanom kellett egy kis záróbeszédet, úgyhogy megragadtam az alkalmat és szóltam pár szót a felelős kutyatartás jegyében, és arra biztattam a szülőket, gyerekeket, hogy töltsenek több időt a kutyáikkal és használják jobban a képességeiket, mert ettől ők és a kutyák is boldogabbak lesznek. Sajnos itt ez is újdonság az "átlagember" számára, az viszont nagyon jó dolog, hogy azért rendszeresen van alkalmunk erre felhívni a figyelmüket, vagy jó példát mutatni.



A záróbeszéd - hát ezek mi vagyunk
Én fellélegeztem hogy visszaadhatom a mikrofont, a Maki meg alig állt a lábán :-)
A végén összeálltunk egy csoportképre

Szóval jól elfáradtunk, még megsétáltattuk a kis állatkánkat a környező parkban és megnéztük a golfpályát, és megegyeztünk, hogy azért néha el fogunk ide jönni és ebédelünk egyet, meg frizbizünk a nagy szabad füves területeken, amik erre tökéletesek. Mégiscsak egy nagyon rendezett és biztonságos világ, és nagyon jó dolgok történtek itt velünk - ezután teljes örömmámorban autóztunk hazafelé, az eseményeket elemezgetve.



Együtt megnéztük a golfpályát...
... és a környező parkokat, háttérben a klubház és természetesen a Dole-tábla :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése