2014. április 12., szombat

Elsősegély delfineknek!

A téma iránti lelkesedésünknek és Camayan-ban kiépÍtett kapcsolatainknak köszönhetően a héten egy igen különleges tréningen vettünk részt, melyet egyszerűen a bajba jutott tengeri emlősök elsősegély-tanfolyamaként tudnék leÍrni. A tréninget a Philippine Marine Mammals Stranding Network (PMMSN), tehát a partra vetődött tengeri emlősök megsegÍtésével foglalkozó nemzeti hálózat szervezte, akik az egész országban tartanak hasonló oktatásokat.

Hozzánk a szervezet egyik fő oktatója, a legnagyobb helyi egyetem tengerbiológus kutató-professzora és az Ocean Adventure delfinekkel foglalkozó állatorvosa érkezett, akit legutóbb az önkénteskedős napomon ismertem meg.




Ez a jelenlegi esemény azért jött létre, hogy a Sarangani-öbölben (itt, ahol mi lakunk) bajba kerülő delfinek, bálnák és dugongok ne az őket éppen felfedező éhes falubeliek kései alá kerüljenek, hanem egyáltalán segÍtséget kapjanak, biztosÍtsuk a túlélésüket és hogy adott esetben profi rehabilitációban részesüljenek. ...Micsoda, hogy megeszik őket?? Igen, sajnos - megfelelő információ, képzettség és elkötelezettség hiányában - sokaknak ők csak nagy "halak" (!!), melyekért szerencsére még be sem kellett menniük halászni.

Igen, ez a rosszabbik vége a témának, nem tudom emlÍtés nélkül hagyni - a partra vetődések nagy részéről pontosan ezért nem is értesül senki. Megfelelő oktatással és "rábeszéléssel" lassan-lassan azért változik a helyzet, de nagyon nehéz dolguk van azoknak, akik a mindig éhes kis halászcsaládokat akarják meggyőzni ezen gyönyörű fajok túlélésének fontosságáról, és hogy miért jobb nekik, ha hosszú távon fennmaradnak ezek az állatok.

Ezért ezen a tréningen is például olyan regionális és városi, falubeli vezetők vettek részt, akiknek hatásuk van a közösségre, illetve olyan szakemberek, szervezetek képviselői, akiknek kulcsszerepük lehet egy-egy vészhelyzetben (pl. Parti Őrség).


A közösségi kapcsolatok és a helyi psziché témáján kÍvül az oktatás nagy részét maga a szakmai lényeg tette ki: milyen fajok élnek a hazai vizekben, ezek közül melyek és miért vetődhetnek partra, milyen tevékenységek befolyásolják életmódjukat, stb. Fontos volt megtanulnunk, hogy bizonyos vészhelyzetekben mit tehetünk és mit nem, és hogyan nyújtsunk alapvető segÍtséget az állatoknak.



Természetesen nem maradtak el az alapvető anatómiai, biológiai leckék sem, melyekre épÍtve később megtanultuk, hogyan kell például egy balul járt delfint megfelelően ellátni, szállÍtani, hogyan juttassuk folyadékhoz, vagy hogyan segÍtsük vissza a vÍzbe (és hogy eldöntsük, hogy ez például lehetséges vagy jó döntés-e az adott helyzetben).





A sok tényszerű dokumentáció és helyi fotó, videó mellett - melyek azért nem mindig voltak szemet gyönyörködtetőek - szerencsére előkerültek azok a kimondottan jó példák és sikertörténetek is, amikből látszik, hogy minden nehézség ellenére van mit tenni és érdemes is.

A tantermi oktatás mellett egy délutánt a parton is eltöltöttünk ahol az addig elsajátÍtott ismeretek egy részét "élőben" is kipróbáltuk - delfinek hÍján néhány csapattársunkat állÍtottuk a bajba jutott szerepébe.





Több kisebb csapatban gyakoroltuk a delfin sérülésmentes szállÍtását, alapvető átvizsgálását,  vÍzből való kiemelését, szabadon engedését, parti elsősegély-nyújtást, stb. 



A "delfinek" természetesen minden akció után visszajelzést adtak, hogy hogyan érezték magukat, és ebből derült ki számunkra, hogy bizony ez nem olyan egyszerű, mint a filmeken - néhány dolgot bizony meg kellett ismételni és begyakorolni.







Ahogy a képeken is látjátok, elég borús, viharos idő volt aznap, viszonylag nagy és erős hullámokkal, széllel - egyáltalán nem volt könnyű munka! Természetesen egyetlen perc alatt tisza vÍz lett mindenki, majd következett a homokban ásás, delfin-cipelés és hasonlók - mindezek mellett a hangulat remek volt és mindannyian lelkesen és odaadóan teljesÍtettük a feladatunkat.








Szóval összejött egy jó csapat, akik - remélhetőleg - viszik tovább a tudást és elkötelezettséget az öbölben, és segÍtenek ahol tudnak. Mi ott leszünk. :-)

És ha már itt tartunk, a legfrisebb hÍrek Camayanból:
Valentina és Scarlet, a két spinner delfin jól vannak, a harmadik mentett delfin most egy palackorrú nőstény, Phina, aki sajnos problémás esetnek bizonyul, mert (valószÍnűleg szintén dinamitos halászati tevékenység miatt) teljesen elvesztette a hallását.



Ennek köszönhetően tájékozódni, élelmet keresni nem fog tudni többé, ami most alapos fejtörést okoz az ottani szakembereknek.
Sajnos hallás hÍján kiképezni sem nagyon lehet oktató delfinnek (Ocean Adventure), ezért a sorsa mindenképpen kétséges - de ahogy most hallottuk, úgy néz ki, hogy mégiscsak megtartják és megtanÍtják őt valamiféle jelbeszédre. Reméljük, ez egy újabb sikertörténet kezdete.
:-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése