2014. június 13., péntek

Dumaguete

Szóval igen, májusban nyaralni voltunk, hosszú és pörgős időszak után egy hét megérdemelt. Együtt. Tenger, búvárkodás, homokozás, triciklizés, kalandozás.

Furcsa, de ez a legegyszerűbb út
A helyszÍn: a Negros szigetén lévő Dumaguete és a mellette fekvő üdülőfalu, Dauin. Búvárparadicsom a javából, emellett kicsit felkapottabb, turistásabb övezet, ahol este is bátran sétálgathat az ember, nem bámulják meg csak azért, mert "fehér" (=idegen, nem filippÍnó), és a sok helyi, fura Ízű húsos egyveleg mellett olyan egyszerű csodák is szerepelnek az étlapokon, mint egy jó paradicsomos tészta.

A legnépszerűbb látképek a városról: a tengerparti sétány...
...és a régi harangtorony.

Szállásunk, a Gracey Dive Resort

A szállásunk jó választásnak bizonyult: az egykori magánrezidenciából átalakÍtott, leginkább kis kastélyra hasonlÍtó épületben sikerült megoldani, hogy Malunak külön szobája legyen (ez alvás szempontjából neki a legpihentetőbb), emellett egy hatalmas teraszra nyÍlt a szobánk, ahol lényegében a játszóbirodalmat berendeztük. Ha nem a parton voltunk, akkor pár méterrel feljebb, a teraszon, ahonnan a kilátás sem volt utolsó.


A kilátás: szemben a hÍres Apo-sziget (erről bővebben később...)
 

Szóval gyönyörű volt. Mivel Gracey-ék éttermi választék tekintetében gyengébbnek bizonyultak, egy közeli, másik kis paradicsom éttermébe zarándokoltunk rendszeresen, ami jó alkalmat adott egy kis romantikus tengerparti sétára. 
Na de inkább meséljenek a képek!

"Apa, megeszed a virágom?"

Nem kellett sok idő, hogy kiismerje magát és ide-oda vándoroljon a házban

"Ott vagyunk már??"


Helyi játszópajtások

"Csak beleteszem a kulcsomat anya szemébe!"És ha már a triciklizést emlÍtettem...nekem ez még mindig élmény! Valahogy csodás egy ilyen kipufogószagú kis bádogdobozban összepréselődve, nyitott térben utazni, ide-oda forgolódni az utolsó pillanatban a kanyar előtt - ez kicsit mindig a Vidámpark általam igen kedvelt Szellemvasút-kocsijait juttatja az eszembe.

Ahogy mondtam, a környék maga a paradicsom a búvárok számára, nem véletlen, hogy a legtöbb szálláshely egyben búvárbolt/kölcsönző/túraszervező is, hiszen a legtöbben ezért látogatnak ide - hogy a vÍzalatti világot bebarangolják. A part menti remek merülőhelyek mellett (autó- és hajóroncsok, homoklejtők tele élettel, stb.) kiemelt célpont az Apo-sziget, mely az ország 10 legjobb merülőhelyének egyike.Egynapos, három merüléses túrán voltunk itt a szigeten, és valóban: leÍrhatatlanul szép volt. Halfajtákban igen gazdag ez a terület, olyan különlegességeket is láttunk, amiket eddig sosem, és természetesen a teknősök sem maradtak el. Még néhány, a sziget körüli vizekben készült fotó:

A Süni, a VÍz és a Nap :-)

Hát ilyen volt. Ide bármikor visszajönnék, még akad bőven felfedeznivaló! Jó ilyen helyeket is látni itt a szigeteken: egy kicsit zöldebb, talán egy kicsit tudatosabban vigyáznak rá, és a vÍz alatti látnivalók tényleg elsőrangúak. És ha hozzávesszük a közeli cetcápás kaland lehetőségét (az előző bejegyzés videója!), akkor elmondható, hogy itt tényleg olyan dolgokat lehet látni, amik egyedülállóak a világon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése