2013. október 3., csütörtök

VÍz alatti tisztogatás

Múlt vasárnap egy nemzetközi kezdeményezés keretében "vÍz alatti tisztogatásra" voltunk hivatalosak, aminek célja a Lemlunay-i merülőhely kitakarÍtása volt - búvártársainkkal tehát szemetet szedtünk, még pedig a vÍz alatt!
A tisztogató programot itt, a Fülöp-szigeteken is adaptálták (http://coastalcleanupphilippines.blogspot.com/), (https://sites.google.com/site/iccphilippines/2013-cleanup-update), ennek megfelelően szeptember harmadik hétvégéjén számos helyen az országban önkéntesek lepték el a partokat, strandokat, és part menti vizeket - mindenki igyekezett hozzájárulni a természetes tengerparti állapot megőrzéséhez vagy visszaállÍtásához.

Mi Lemlunay-ban tudtuk kivenni a részünket a munkából, ahol a résztvevő búvároknak ingyenes volt aznap a merülés - cserébe fel tudtunk mutatni egy szép zsák szemetet! Sajnos még ez a gyönyörű, védett terület sem mentes az emberi hulladékoktól, melyek a legkülönfélébbek lehetnek: mi főként műanyag törmeléket, fémkupakokat, ruhadarabokat, csempéket, kisebb alkatrészeket találtunk. És még mennyi mindent lehetett volna! De csak délelőtt merültünk, és a létszám (talán 15-en lehettünk) miatt elég lassan ment az összekészülődés, beöltözés, stb... most tehát ennyi volt, de biztosan lesz folytatás!

Na de beszéljenek a képek!

Lássuk, miért is gyűltünk össze!

Mindenki elfoglalt... nagy a készülődés

Persze közben állandóan fényképezkedtünk - talán ezért ment olyan lassan az elindulás?
Kezdünk összegyűlni...
...és a hangulattal sincs baj :-)
Na végre elkészültünk, azt hiszem! Indulhatunk!
Itt már "munka" közben: épphogy elkezdtünk szedegetni...
...és keres és keres...
...és talál!! :-)
"Szeretlek!"
"Minden oké!"
Süni a gyűjtögető zsákjával
Végeztünk mára! 
A Zsákmány

És  hogy kik is laknak itt a Lemlunay-i vizekben? Lássunk csak néhány kis fickót!
(A képeket az egyik búvártársunk készÍtette a Lemlunay-i vizekben.)










Még nem emlÍtettem, de természetesen Malu is részt vett a programon, bár egy részét átaludta...


...a fennmaradó időben viszont lelkesen jöttünk-mentünk, nézelődtünk! Imádta a tengert, hosszú percekig csak bámulta a végtelen csillogást, miközben a kis selyemhaját fújkodta a szél... gyönyörű, felemelő érzés volt ott állni vele!





Egy gyors ebéd után viszont ideje volt hazaindulni, mindenki jól elfáradt!
Nemsokára újra merülünk, mert megegyeztünk, hogy amÍg itt vagyunk és van rá lehetőség, tényleg csináljuk és szerzünk némi gyakorlatot. Hát nem bánom!! :-))




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése