2013. szeptember 22., vasárnap

Búvárok a láthatáron!

Ismét egy régi álom teljesült: feltárult a vÍz alatti világ!! Örömmel tudatom veletek, hogy a héten búvártanfolyamon vettünk részt, és mindenből sikeresen levizsgáztunk, ezennel tehát hivatalosan is "nyÍltvÍzi búvárok" vagyunk! Kezdődjön hát a kaland!!! :-)Évek óta vágyam a búvárkodás, többször nagyon közel kerültem már ahhoz, hogy valóban belevágjak, de úgy tűnik, ez volt a legtökéletesebb alkalom. Együtt.
Egy évvel ezelőtt, amikor már majdnem elkezdtük a tanfolyamot, kiderült, hogy Malu ott lakik a pocakomban, ezért vártunk még egy évet, de most már semmi sem menthetett meg minket a búvárkodástól! (Megjegyzés azoknak, akik esetleg a jövőben hasonló cipőben járnak majd: várandósan TILOS búvárkodni!! Bárki bármit mond is - sok fórumon Írják, hogy "jaj dehogynem lehet, nekünk sem lett semmi bajuk..." - nem érdemes kockáztatni. Profi helyeken nem is engednek terhesen merülni, mindegy, mekkora a baba. Akinek esetleg húsbavágó a téma, alaposan nézzen utána: nagyon komoly hatások érik az emberi testet merülés során, ami a magzatnak egyáltalán nem jó.)

Sokat gondolkodtam rajta, hogyan is lehet egy ilyen történést megÍrni nektek, hogyan lehet elmondani, mekkora élmény ez, és milyen gyönyörű, ámde komoly hobbiba vág bele az, aki a búvárkodást választja. Igenis nagyon komolyan kell venni mindent, amit megtanulunk egy tanfolyam során (a legtöbb vészhelyzet ezáltal elkerülhető), de végül is szórakozásról van szó - ami viszont csak akkor szórakozás, ha biztonságosan és józan ésszel csináljuk. Ez az a terület, ahol nem lehet, és nem is érdemes kapkodni!
A tanfolyam elvégzésére a South Point Divers iskolát választottuk, akik helyileg a már nagyon is jól ismert Lemlunay Resort-ban találhatóak (http://www.lemlunayresort.com/). Ők (is) a legtöbb búvárt képző PADI oktatási rendszerben tanÍtanak.Ide jártunk sznorizni és ez az a hely, ahol a Makival együtt szoktunk úszni - egyben az öböl egyetlen komoly búvárközpontja is.


Következzék egy kis információ a tanfolyamról, hátha más is kacérkodik a gondolattal, hogy búvárkodásra adja a fejét. A legnépszerűbb PADI képzés az ún. NyÍltvÍzi Búvár (Open Water Diver) minősÍtés megszerzésére irányul - ez az a "végzettség", amellyel bárhol a világon merülhetünk, és ez képezi az alapját a későbbi ismeretek, specializációk, és magasabb szintű képzettségek megszerzésének.

Az oktatás három részből áll: elméleti oktátásból, medencés és nyÍltvÍzi merülésekből (lehet édesvÍzi vagy tengeri merülés is, az adott lehetőségeknek megfelelően). Mindhárom modulból vizsgázni kell.
A tanulást tankönyv, merüléstervező táblázat, és oktató videó segÍti. Mi egy nap alatt "lenyomtuk" az elméletet, de hihetetlenül fárasztó volt - több órás videónézés, fejezetenként kvÍzkérdések, tesztek kitöltése, ellenőrzés a tankönyvben, kérdések megvitatása az oktatóval, stb. - szóval ezekkel bőven ki lehet tölteni egy egész napot. Az elmélet során meg kell ismerkedni (vagy fel kell idézni) az alapvető fizikai törvényszerűségeket, amik a merülések során hatnak a búvárra, meg kell tanulni a búvárfelszerelés elemeit, alapvető búvármanővereket, kézjeleket, környezeti hatásokat, merüléstervezést (egy kis matek), elsősegély alapokat, mentési és segÍtő technikákat, és olyan speciális gyakorlatokat, ismereteket (skills), melyek a búvárkodás során előforduló helyzetekben jelentenek megoldást (pl. adjunk levegőt búvártársunknak, ha az szorult helyzetbe kerül a vÍz alatt). Mindezeket - sikeres elméleti vizsga után - a medencében, és a nyÍlt vÍzben is gyakorolni kell: többször sikeresen be kell mutatni a technikákat, a vizsgamerülés során pedig újra meg kell ezeket ismételni.

Ahhoz, hogy valaki búvárkodjon, nem kellenek különleges képességek, de az általános jó erőnlét és az egészséges fizikum elengedhetetlen.

Minimum 4 medencés és 4 nyÍltvÍzi merülés szükséges a képesÍtés megszerzéséhez. Íme néhány fénykép az első medencés kalandról:

Megvan a ruhám!
Az első beöltözés 
Vár a vÍz!
A helyszÍn
Kezdődik! - a vÍzben a kis barna emberke a nagyon profi oktatónk! :-)
Búvármellény felvétele a vÍzben - a könnyebbik verzió
Egy kis igazÍtás
A reduktor próbája
Maszkot fel!
Készen állunk!
Lemerülés előtt...
...és után.
Később: vÍzben való mozgás gyakorlása
Csak egy kis megjegyzés: a búvárszerkó nagyjából 30 kiló - ebből a normál méretű palack kb. 25 kiló. NEHÉZ. Persze a vÍzben nem lehet érezni, de a szárazon egyensúlyozni vele - amÍg pl. beletotyog az ember a vÍzbe, vagy csak felveszi az uszonyait - komoly feladat. Mindezek ellenére el lehet bÍrni és nem gond a cipekedés, de jártam például úgy, hogy leguggoltam benne, és nem tudtam felállni, meg kell tehát gondolni minden mozdulatot.

Az első merülés után kiadtuk a palackokat
Beöltözés - most a szárazon
Klasszikus vÍzbelépés gyakorlása, rajtunk a teljes felszerelés
Ez az!
Újabb gyakorlatokra készen
Fáradt vagy sérült búvár felszÍnen való vontatása
Itt mi gyakorlunk a Sünivel
Vége! Elégedett és fáradt arcok :-)

Nagyon régen éreztem magam ennyire fáradtnak, mint a medencés merülések után! De minden nagyon jól sikerült, és körülbelül kezdtük is érezni, miről szól ez a dolog, hogyan mozog az ember a vÍzben amikor Így fel van szerelve, mikre kell nagyon figyelni, és körülbelül felkészültnek is éreztük magunkat az "éles" bevetésre.
Másnap az időjárás miatt azonban nem tudtunk merülni, viharos és barátságtalan volt a tenger, a vÍz alatti látótávolság szinte nulla - nem a legalkalmasabb a zöldfülűek számára:-)

Kedden kezdtük a tanfolyamot, szerdán medencéztünk, csütörtök szünet, Így tehát a nyÍltvÍzi bevetések péntek-szombatra maradtak. Nagyon izgultunk!

Az első alkalommal, amikor le kellett kászálódni a vÍzbe a teljes felszereléssel a hátamon, azt hittem megszakadok - most is úgy gondolom, hogy ez a legnehezebb része a dolognak, meg persze fáradtan kijönni a vÍzből, hasonló rám nehezedő súllyal, és felcipelni magam az első megállóig.

Út a vÍzig - nem is olyan könnyű

De bent a tengerben, mikor már lebegsz, szabadon mozogsz és elkezdesz lemerülni... csodás látvány, csodás érzés, és maga a szabadság vár! Sokkal hamarabb otthon éreztem magam, mint gondoltam, és láttam, hogy a Süni is "megtalálta a helyét" a vÍzben:-) A kiegyenlÍtés - a kellemetlen fülfeszülés elkerülése végett - sokkal egyszerűbben ment, mint gondoltam, de azért erre rendszeresen figyelni kellett. Amikor rendesen sikerült beállÍtani a lebegésemet, és tényleg sem nem emelkedtem, sem nem süllyedtem, először tapasztaltam meg a "súlytalanság" állapotát, és azt, hogy ebben a kényelmes helyzetben mennyire egyszerű, és mennyire kevés energiát igényel a mozgás!

Az első két merülésen főleg technikai dolgokra figyeltünk, elgyakoroltuk a medencében is felsorakoztatott ismereteket, és azért kicsit körülnéztünk lejjebb is, 10-12 méteren. Már itt is feltűnt, mennyire gazdag itt az élővilág (ebből már láttunk ezt-azt sznorizás közben is), de az igazi nézelődés ideje inkább szombaton jött el.

Az alábbi felvételek a szombati második, azaz a vizsgamerülésünk során készültek rólunk:

OK!
Itt csak integetek
Váltás sznorkelről (pipa) reduktorra, és vissza
Reduktor "elvesztése és megtalálása", vÍztelenÍtése 
Indulhat a kalandozás!
Tengeri Sün
Szárnyalok
Mi :-)
Kezdtünk belejönni:-)
Süni egy "tűpárna" tengeri csillaggal
Együtt :-)
Egy újabb barát
Egy gigantikus uborka


Szintén egy muréna, beletemetkezve az aljzatba - zsákmányra vár
Sziklahal: őt sem érdemes piszkálni, ujj-leharapó fickó
A jól ismert bohóchal - rengeteg párt láttunk, természetesen viaszrózsákban
VÍzközti mozgásban - teljesen új érzés
És hát ennyi volt, jövünk legközelebb is! :-)

A negyedik nyÍltvÍzi merülés tehát sikeres vizsgával zárult, amire a vÍz alatti táblácskára Írt gratulációból következtettünk :-)
Megkaptuk a megfelelő papÍrokat és a saját merülési naplónkat, amibe ezentúl minden merülési adatot, eseményt vezetnünk kell. Azóta is azt szorongatom! :-)

Azért egy kicsit lazÍtottunk is közben...
...és mindent meg kellett beszélni!

Hatalmas élmény tehát egy ilyen tanfolyam, és nem utolsó sorban egy olyan csodasorozat kezdete, amiről mindig is álmodtam! És ha már itt vagyunk, és alkalmunk van valós tapasztalatot szerezni, miért ne? 
Amikor nehéznek vagy nyűgösnek érezzük a hétköznapokat, mindig arra a következtetésre jutunk, hogy bármennyire más is ez a világ, valamiért itt vagyunk, tanulunk, élményeket szerzünk, és EZ pontosan az az élmény, amiért érdemes itt lenni!

Akkor tehát, tengerre fel! :-)

Legközelebb talán ezzel megyünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése