2014. január 31., péntek

Kung Hei Fat Choi!

... azaz Boldog Új Évet! - hallottuk ma városszerte, ugyanis ma, január 31-én van a 2014-es KÍnai Újév első napja, ami itt, a Fülöp-szigeteken minden évben hivatalos "pirosbetűs" ünnepnap (!!), és ennek megfelelően nem kevésbé készülnek rá, mint a Karácsonyra vagy a Húsvétra. 

A Wikipédia szerint: 

kínai újév vagy holdújév („tavaszünnep”) a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Ha eljön az ideje, mind Kínában, mind a világ különböző pontjain található kínai kolóniákban napokra megáll az élet, mindenki az újévvel törődik, még az üzleti forgalom is leáll. Nincs ez másképp Magyarországon se, ahol az itt élő kínaiak – ha nem sikerül hazatérniük Kínába – igyekeznek úgy megünnepelni a jeles napokat, mintha otthon lennének.
A tavaszünnep időpontja – hasonlóan a mi húsvétunkhoz – évről évre változik, s még a kínaiak közül is kevesen vannak, akik pontosan tudják, hogy milyen elvek alapján.
Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újhold napján van. Ez azt jelenti, hogy a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. A gyakorlatban a kínaiak a hivatalos naptárakból tudják meg, hogy az adott évben mikor tartják legnagyobb ünnepüket.
A tavaszünnep egyrészt az óév elbúcsúztatását és az újév befogadását szimbolizálja, másrészt alkalmat ad a családoknak, barátoknak, hogy összegyűljenek és megajándékozzák egymást. KÍnában a lakosság nagy része az évnek kizárólag ebben az időpontjában van szabadságon (az ünnep dátuma körüli 1-2 héten).



Az Újév ünnepének és szokásrendszerének kulcsszavai elsősorban a jó szerencse, bőség és a gazdagság, az ezekhez kapcsolódó szÍnek pedig a piros és az arany, ezért ilyenkor minden ezekben a szÍnekben pompázik. Fontos, hogy a bőséget és a szerencsét a lehető legtöbb módon biztosÍtsák az új évre, ezért a piros dÍszÍtéseken kÍvül rengetegféle hagyományos ünnepi "kellék" létezik - például különleges zászlók, lampionok, a gyümölcsök közül a narancs és a mandarin (páros számban ajándékozzák őket, különben nem hoznak szerencsét), a földimogyoró (az egészséget és a hosszú életet jelképezi), speciális kÍnai tasakok/borÍtékok, melyekben papÍrpénzt ajándékoznak egymásnak (az eredeti szokás szerint a gyerekeknek és a nőtlen férfiaknak, és szintén páros számban!), vagy jókÍvánságokat küldenek. 



Ilyen piros kis borÍtékok már hetekkel ezelőtt feltűntek a bevásárlóközpontokban található fák lombkoronáiban, de a mai napon különleges szerepet kaptak: mindenki körülöttük tolongott és csak Írta, Írta szÍvének vágyait - majd visszaillesztette a fákra. Természetesen ebben nekünk is részt kellett vennünk:-)





Fontos, hogy az új év előestéjére a házak, lakások alaposan ki legyenek takarÍtva, sok helyen ilyenkor meszelnek, festenek újra. Vigyáznak azonban, hogy például takarÍtáskor "ki ne söpörjék" a szerencsét a házból, ezért csakis a szobák belseje felé söpörnek, és óvatosan, lehetőség szerint a hátsó ajtón viszik ki a szemetet. 

Mivel az újév első napja meghatározza az év többi napját, ilyenkor mindenki igyekszik, hogy minden a lehető legjobban alakuljon: vadonatúj ruhákat viselnek és megszabadulnak a régi dolgoktól, semmilyen negatÍv dolgot nem emlÍtenek, a betegek kikelnek ágyukból (nehogy egész évre betegek maradjanak), rengeteg ételt készÍtenek, nem megengedett a sÍrás, és - bármilyen rosszak legyenek is - még a gyerekeket sem szabad megverni (ezt valószÍnűleg ők is tudják:-) ). A felsorolást még folytathatnám, mind sok-sok pozitÍvum, de a lényeg, hogy ez a nap mindenki számára, aki ünnepli, bizakodó, lendülettel és csupa jó dologgal teli. És ennek megfelelően a közhangulat is ilyen:-)

2014 egyébként a kÍnai naptár szerint a Ló Éve is, ami sok érdekességet tartogat(hat) a Ló jegyű embereknek, bővebb infó erről: http://officina.hu/12-erdekessegek/27-kinai-horoszkop-2014-a-lo-eve-tudjon-meg-mindent-a-kinai-horoszkoprol



Tehát ezúton kÍvánunk mindenkinek Boldog Új Évet, bőséget, szerencsét,
Kung Hei Fat Choi!
:-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése