2012. november 20., kedd

Vetünk-aratunk :-)

Egy kis itthoni téma. Már ezer éve írni szeretnék erről, hogy milyen jót "gazdálkodunk" itthon, persze kicsiben. Mivel még soha nem volt kertünk, nekünk ez most nagy újdonság, és úgy nézünk minden kis levelet és magot ami kikel, mintha csoda történne. Főleg én. A Süni szerint "ágyásról ágyásra" repkedek egy ideje és ez a napi fő tevékenységem, de ez azért nem teljesen így van. :-)

Na hogy rövid legyek, 2 helyszínen zajlanak a munkálatok: a kisebb, cserepes kezdeményezéseim bent vannak a kertben, a nagyobb vetemények pedig a mellettünk lévő telken, aminek a felét mi használjuk, a másik felét a túlsó szomszéd - középen folyik egy kis patak, nincs is vita. :-)
A tulajdonos is nagyon örül ennek, mert előtte, amikor ideköltöztünk, egy szúnyogtermelő mocsár volt derékig érő szemétlerakattal, na ezt mi kitisztíttattuk, bekerítettük, füvesítünk és ágyásokat csinálunk, nagyon szépen alakul a dolog. A terület legnagyobb részét a Maki épülő agility-pályája foglalja el, ez volt az eredeti cél :-)
Sajnos a legelső fázisról nem tudok képet mutatni, pedig az lett volna az igazi. Ha lennének "előtte - utána" fotóink, biztosan találnátok vagy 1000 "apró" különbséget a képek között:-)

De itt van egy abból az időből, amikor már van elöl kerítés és el van hordva a szemét meg ki van tisztítva:

Még nagyon az elején, de már van kerítés
Közben ezek történtek:

Ez én vagyok, éppen lefektetem az ágyások és az agility-pálya határait :-)
Ő ott Judith a házvezetőnő, már lugast épít a felfutó terményeknek :-)
A legfőbb ellátóink mag-ügyben az anyukám és Süni nagynénje Judit, ezúton is köszönjük a sok-sok hozzájárulást és az érkező borítékokat, mindig élmény bontogatni hogy vajon mik lesznek benne:-)
Szóval eddig a leglátványosabb a kolbásztök, már több méteres indái vannak (nekik épül fent a tartóállványzat) és megjelentek az első termések is, itt még egy kb. 2 héttel ezelőtti kép:

A háttérben már kapaszkodik fölfelé a tök :-)
Azóta lett még itt a kinti "telken" paradicsom, okra, érik a padlizsán, van csili, helyi furcsa zöldségek amiket a Judith hozott és nagyon teremnek, ültettünk salátát, epret, ananászt, és gazként nőnek a banánfák meg a cukornád. Palántáztattam magyar paradicsomot is, egy részét már kiültettük és azokból is hamarosan eszegethetünk. Nagyon gyorsan fejlődnek itt a növények, ha véletlenül elejtek egy magot, abból ott tuti hogy másnapra már lesz valami :-)

Paradicsomok, fura karók és a Maki :-)
Na és a cserepeim bent a kertben? Büszkén mutogatom, hogy - szintén bőkezű szponzoraink és a helyi gazdabolt támogatásával - nő már a petrezselyem, a metélőhagyma, a bazsalikom több változatban, de alakul a majoranna, zsálya, citromfű, koriander és egyebek is. Virágokat is ültettem, trombitavirágot, körömvirágot, kamillát és levendulát, meglátjuk mi lesz belőlük.
Mutatok néhány régi és mostani képet bentről:

A kezdetek
Most ilyen
Hát ő nagyon sokat segített az elején... 
Mondanám hogy itt jobban érdekelte a veteményem, de azt hiszem egy gyík volt amit őrzött :-)
A készletek egy része
Itt már alakult a dolog :-)
Most ilyen...
...meg ilyen:-) nem bírok leállni velük :-)
Ez megy minden reggel :-))
Utána meg persze ez :-))

Na és a hátsó kis kertben is vannak meglepetések, például terem a guava:

Ez a guava fa
Így néz ki közelről a termés
A Roró is ültet, az első lépés már jól megy :-)

Szóval ezek történnek növény-ügyben, mire jöttök lehet hogy benövik a házat az indák és a bokrok, legalábbis azon vagyunk :-)
Nagyon nagy élmény figyelni a változást, a növekedést, nem is gondoltam volna hogy ez ilyen jó!!:-)

És zárásképpen még egy kis csoda, a fenti teraszról. Már azt hittük vége van szegénynek, amikor egyik reggel így fogadott minket:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése