2012. július 18., szerda

Mit érdemes tudni a Fülöp-szigetekről?

Először is azt, hogy a világ egyik leggyönyörűbb természeti környezete. Délkelet-Ázsia keleti peremén található. Maga az ország 7107 szigetből áll (apálykor 7111), ebből kb. 800 lakott. Államformája elnöki köztársaság, és kb. 90 milló lakosa van, közülük 10 millió él a fővárosban, Manilában (ami a legnagyobb szigeten, Luzon-on helyezkedik el).
A népesség kb. 90%-a katolikus vallású, emellett vannak mohamedán közösségek és törzsi területek is.

                        

Szerencsére a hivatalos nyelv volt az angol, ami azt jelenti, hogy nemcsak hogy minden hivatalos ügyet lehet angolul intézni, de a gyakorlatban is valóban beszélik az angolt, ki jobban, ki gyengébben, de lényegében mindenhol el lehet vele boldogulni. Ez nagyon nagy dolog, és sokat segít hogy ne érezze magát annyira elveszettnek az ember. Emellett a filippínó anyanyelv 16 nyelvjárását beszélik, mindenki a maga lakhelyének megfelelőt (a két fő nyelvjárás a tagalog és a cebuano). Mivel az ország spanyol gyarmat volt, a spanyol is elterjedt (mindenkinek olyan neve van, mintha most lépett volna ki egy szappanoperából), szóval az országot nekünk találták ki:-)) - mondjuk 10 éve nem szólaltam meg spanyolul, de ki tudja mi lesz itt? :-)

Az ország jelentős részét trópusi esőerdők teszik ki, ez különösen igaz Mindanao szigetére, ahol jelenleg élünk. Itt a legintenzívebb a zöldség- és gyümölcstermesztés, valójában ez az összes többi sziget éléskamrája.

Mi General Santos-ban élünk, amit a helyiek Gensan-nak hívnak (mindent, de tényleg mindent rövidítenek!), és a sziget déli felén található, a Sarangani-öbölben. Gensan kb. 2 órás repülőútra van Manilától (1041 km) Ide teszek egy térképet, ahol látszik rendesen hogy hol vagyunk:

                             


Az ország egyébként a világ egyik legszuperebb búvárparadicsoma, és nagyon sok a szárazföldi természeti látnivaló is, remélem hogy minél többről tudok majd személyes tapasztalatok alapján mesélni! :-)
Természetesen már most ezer tervünk van, hogy hová szeretnénk menni és miket szeretnénk megnézni, például tavak és vízesések itt Mindanao-n, Gumasa Beach, Mount Apo (az ország legmagasabb pontja, 2954 m), vagy egy kicsitt meszebb Cebu, Bohol Csokoládé-hegyei, Boracay, együtt úszás a planktonevő óriáscápákkal Donsol-ban, a világ leghosszabb föld alatti folyórendszere Palawan szigetén, rizsteraszok Luzon-on, Camiguin vulkanikus szigete, és még rengeteg gyönyörűnek ígérkező kaland van, ami vár ránk...:-)

Luzon rizsteraszai
Tipikus hajóforma a szigeteken (a környezet sem utolsó)

"Csokoládé-hegyek" Bohol szigetén
Egyébként minden csoda ellenére az országot még nem nagyon fedezték fel a turisták, egyedül a szigetcsoport középső része (Cebu, Boracay és környékük) az igazán kiépült turistaparadicsom.

Mindemellett, hogy az ország csodálatosnak ígérkezik, azért azt hozzá kell tenni, hogy sajnos nagyon nagy a szegénység. Pont ma mondta a Süni egyik kollégája, hogy azt szokás mondani, hogy "gazdag ország - szegény nép", mert a népesség nagyobb részének életszínvonala szinte kritikusan alacsony.
Fogok még erről írni, hogy hogyan is élnek itt a helyiek, mert nagyon érdekes, de sok dolog egyben sokkoló is lehet az európai ember számára.

A lényeg, hogy azt érzem, egyszerűen jó helyen vagyunk, hogy nem véletlen hogy itt vagyunk, és találunk bőven olyan feladatot, amit megtehetünk azért, hogy még boldogabban és szabadabban éljünk, és eközben a környezetünket is örömtelibbé tegyük. 
Igen, ez elég homályosan hangzik, és még számomra is az, de tudom hogy megtaláljuk itt a számításainkat. 

Emlékeztek, hányszor kívántam, hogy olyan helyen éljünk, ahol soha nem kell fázni többé? HÁT ITT SOHA NEM FOGUNK. Annyira meleg van, pedig most esős évszak van, és olyan magas a páratartalom, hogy ehhez tényleg hozzá kell szokni. Egyébként hozzá lehet, már most könnyebben viseljük, mint néhány héttel ezelőtt a kezdeteknél.
Itt június és október között van az esős évszak, ami annyit jelent, hogy délutánonként vagy esténként esik pár órát az eső, és higgyétek el hogy ez így nagyon jól van, nem is tudom mi lesz majd "nyáron" ha ezek az esők nem lesznek. 
Napközben szinte mindig 30 fok fölött van a hőmérséklet, és éjszakánként sincs kevesebb 24-25 foknál.
Itt reggel 6-tól este 6-ig van világos, és ez mindig így van, tehát reggel korán indul az élet, és akkor még hűvösebb is van szerencsére:-)
Az időeltolódás Magyarországhoz képest +6 óra most, tehát amikor mi reggel 6-kor kezdjük a napot, akkor nálatok otthon még éppen befejezitek az előző napot mert éjfél van. Na ezt egyszerűbben is leírhattam volna, de mindegy, remélem csak én vagyok az aki ezt általában nehezen szokta megérteni ("hogy most hozzáadjuk, vagy kivonjuk, vagy mi??") :-)

Kezdetben az országról ennyi, csak hogy lássátok hol is vagyunk pontosan!:-) Itt most mindjárt este 7 óra van, ami otthon - főleg nyáron - szinte a pihenés kezdete a munka után, most viszont mindjárt leragad a szemem...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése