2013. január 8., kedd

Palawan 3. - Puerto Princesa

A harmadik napon délelőtt a szállodában maradtunk kicsit pihenni - ránk is fért -, délután pedig városnézést terveztünk Puerto Princesában. Erősen gondolkodtam, hogy menjünk-e, mert fáradtak voltunk, és felidéződött bennem az általános és nem túl izgalmas "templom-múzeum-hősös emlékmű" összeállítás, de végül nagyon szép élmény volt, és nem csak a szokásos látnivalókban volt részünk, hanem másban is...

Délelőtti program
Tehát a szokásos látnivalók körével kezdtük, és ekkor éreztünk rá igazán, hogy mennyire kellemes és nyugodt hangulatú a város, hogy nem zaj és káosz és kosz van mindenütt, hanem nagyon is élhető terek, szép parkok, középületek és lényegében minden ami kell. Olyan jó érzés volt sétálni, körülnézni, igazán "turistáskodni"!

Grandiózus kezdés: Betlehem és óriás karácsonyfa a tengerparti sétányon
A városi park bejáratánál - egy régi erőd állt itt
Most ilyen belülről
A szemben lévő "Kék templom" - nemcsak kívül kék...
...hanem a kék üvegablakokon át beáramló fénynek köszönhetően belül is.

Ellátogattunk a város egyik büszkeségének tartott krokodil-farmra, ahol persze krokodilokat láttunk, de olyan mennyiségben és fajtagazdagságban, hogy az bármelyik tematikus parknak a büszkeségére válna. Kicsik, nagyok, édes- és sósvízi fajták, fiatal apróságok és százéves matuzsálemek, itt mindenki képviseltette magát! A park egyébként egy kisebb őserdőben terül el, lehetőséget adva kisebb felfedezőutakra, sétákra. 

Az apróságok mindenhol...
...és néhány nagyobb, lustább példány :-)
Zsani elkapott egyet! :-)
Ezek már az erdei ösvények
És végül egy-két plusz program :-)

A délután befejezéséül a város dimbes-dombos részére autóztunk, ahol meglátogattunk néhány farmot, egy botanikus kertet és a város híres pékségét is. Még mutatok néhány képet innen is, a teljesség igénye nélkül:

A farm egyik lakója
Zsani és Tamás :-)
Ez már a botanikus kert
Kis pihenőkkel :-)
És ezek persze mi vagyunk, találtunk néhány gyönyörű kis kuckós részt :-)

Még néhány "apróságot" mutatok a végére! Betértünk a dombtetőn lévő pékségbe, ahol a sok különlegesség mellett nekem mégis az alábbiak voltak a legérdekesebbek: gyönyörű kis kézműves tortácskák, legalább 30-40 féle, miniatűr, 1-2 centiméteres változatban elkészítve!!
Apró torták, mindegyik csak egy-egy falat! :-)

Szóval a városnézés ennyi volt röviden, nagyon jól éreztük magunkat, de másnap már indultunk haza.
Mindent összefoglalva, Palawan csodás volt. Sokkal közelebb éreztem magam a természethez, mint itt eddig bárhol, igazán zöld és nyugodt hely, mindezt úgy, hogy közben tele van kalandos programlehetőségekkel és felfedeznivalókkal. A helyi turizmus még csak épülőben van, ezért sok az érintetlen, nagy lehetőségekkel bíró helyszín, és ha ügyesen csinálják, az egyik legjobb úticél válhat belőle. Jelenleg az infrastruktúra még (szerencsére?) fejlesztéseket kíván, főleg a közlekedés terén: például igazán gyönyörű lett volna megnézni a sziget északi részét is, a híres El Nido térséget a csodás szigetvilágával és lagúnáival, de választanunk kellett hogy El Nido vagy Puerto legyen, mert a kettő közötti távolságot jelenleg - hiába van egy szigeten - csak egynapos hegyi utakon való autózással lehet leküzdeni. De majd legközelebb! Igazán semmi hiányérzetem nem volt, sőt, nagyon is mozgalmas napjaink voltak!!

Minden élmény ellenére valahogy jó érzés volt hazaindulni, és főleg megérkezni. Most volt az első olyan alkalom, hogy úgy érkeztünk vissza Gensanba, hogy "otthon"-ként tekintettem rá, egészen különleges és furcsa érzés volt - tényleg ez lett az otthonunk?! :-)
Na de erről majd legközelebb...
:-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése