2013. január 29., kedd

Amikor kicsi teknősök igyekeznek a tenger felé

Olyan csoda várt még ránk mindezeken kívül is Camayan-ban, amire tényleg nem számítottunk. 
Talán említettem korábban, hogy az öbölnek ez a partszakasza a tengeri teknősök tojásrakó helye, akik a mai napig ide járnak vissza fészket ásni és gondoskodni az utánpótlásról. Az Ocean Adventure Park és a helyi vadvédelmi szakemberek közös szervezete védi ezeket a fészkeket, ezért pl. a strand és a közeli homokpart területén folyamatosan ellenőrzik a teknősök ténykedését, a lerakott tojásokat pedig védelmi hálóval látják el. A fészket megjelölik, megszámozzák, és feltüntetik a kikelés várható idejét is, ezt követően pedig naponta többször ellenőrzik, nem háborgatja-e valaki ezeket a helyeket. Ez tehát az oka annak, hogy ha valaki az évnek ebben a szakában ellátogat Camayan-ba, akkor a parton akár 15-20 ketrec-szerű építményt is láthat a homokban, rajtuk teknősös képekkel és adatokkal.

Na de a lényeg, hogy január-februárra több fészek tojásainak kikelését is várták, amiből egyet nekünk is volt szerencsénk végigkísérni!!:-)

Hát meg kell hogy mondjam, hogy eddig ilyet csak David Attenborough -filmeken láttunk, soha nem gondoltam, hogy valaha átéljük, ahogy kisteknősök nyomakodnak elő a homokból, pedig pontosan ez történt! 

Egyik reggel még éppen álmosan ücsörögtünk az étteremben, amikor elrohant előttünk az óceán park teknősgondozója, és integetett, hogy az egyik fészek éppen mozgolódik, és ha nem láttunk még ilyet, akkor csak kövessük!:-)

Ez a látvány fogadott minket, a hálót már levették a gondozók
A fenti képen tehát a 8-as fészek kikelésének első pillanatait láthatjátok. A védőhálót már levették a gondozók, és elkezdtek utat nyitni a tenger felé, megtisztítva egy kis "ösvényt" a teknősbabáknak. Először egyetlen kis teki indult útnak, majd, mivel a többiek még nagyon erőtlenek voltak, visszatakarták a helyüket pár órára, és délután a többiek is nekiindultak.

Itt indul az első és legbátrabb!
Ati a helyieknek segít kijelölni és megtisztítani az útvonalat :-)
És itt van Ő!!
Egy ilyen teknős-kikelés tehát nem megy gyorsan - a kicsik óvatosan nézelődnek, próbálnak előrejutni, még egy kisebb homokbucka is kihívást jelent az ébredező kis jószágoknak. De olyan csodálatosak!!! Pontosan tudják, merre kell indulniuk, ösztönük csalhatatlanul viszi őket előre, és előbb vagy utóbb, de a vízben találják magukat, és elkezdenek úszkálni, még sokszor kiemelve a fejüket a vízből.

Úton a tenger felé...
Mi is vele araszoltunk, egészen a vízig
Odavoltunk ám rendesen!! Hihetetlen csodák történtek velünk!! :-))

Amíg a többiek éledeztek, mi persze újra meglátogattuk a delfineket a parkban, és megnéztük az akváriumot, na meg a fókákat is, de estefelé még így is elcsíptük az utolsó kis teknős víz felé vezető útját, és sok szerencsét kívántunk neki is. Pár évtized múlva, felnőttkorukban, pontosan ezekre a partokra fognak visszatérni ők is, hogy tojást rakjanak.

Csak remélni tudom, hogy akkor is legalább ilyen felkészült és lelkes csapat fog rájuk vigyázni, mint akiket most láttunk, és ugyanígy óvják majd az első lépéseiket. Sajnos a neheze még ezután vár rájuk!
:-)
Ő volt az utolsó kisteknős a fészekben, már esteledett mire nekiindult, de azért rendíthetetlenül haladt a víz felé. Ez az utolsó pillanat volt, mielőtt a hátára vette őt egy hullám.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése